backgroundtop
Logo van deelleboog.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ELLEBOOG / ANNULARE BAND

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

ANNULARE BAND

 

 

Het annulare ligament ligt dus rondom het radiuskopjes en zorgt ervoor dat deze tegen de ulna aan blijft liggen

Symptomen posterolaterale rotatoire instabiliteit

traumamoment, herhaaldelijk klikken of blokkeren van de elleboog, pijn

Onderzoek en diagnose posterolaterale rotatoire instabiliteit

mri-scan

Behandeling posterolaterale rotatoire instabiliteit

fysiotherapie, operatie waarbij de band gerepareerd wordt

 

 

Het gewrichtskapsel van de elleboog bestaat uit 3 belangrijke ligamenten.

  1. Radiaal collateraal ligament

Buitenzijde van de elleboog, bestaat uit 2 bundels; beschermt met name tegen varus stress; arm zijwaarts naar buiten bewegen.

  1. Ulnair collateraal ligament

Binnenzijde van de elleboog, bestaande uit 3 bundels, beschermt met name tegen valgus stress; het zijwaarts naar binnen bewegen van de arm.

  1. Annulair radiaal ligament

Dit  rondvormige ligament hecht aan op de ulna (ellepijp) op beide uiteinden en loopt rond om de radius-kop heen (spaakbeen).

 

Het annulare ligament ligt dus rondom het radiuskopjes en zorgt ervoor dat deze tegen de ulna aan blijft liggen. Dit ligament zorgt ervoor dat de radiuskop op zijn plek blijft. Het is een sterk en goed ontwikkeld ligament. Dit ligament is echter ook flexibel en staat toe dat het radiuskopje vrij kan bewegen (draaien) bij pronatie en supinatie. De radius kop is echter dikker dan de rest van de radius (spaakbeen). Omdat het annulare ligament om beide heen ligt, voorkomt dit ligament dat de radius naar distaal (naar beneden, los van het gerwicht) getrokken wordt. Het annulare ligament speelt een belangrijke rol spelen in het voorkomen van posterolaterale rotatoire instabiliteit. Een luxatie van de elleboog kan ervoor zorgen dat dit ligament scheurt.

Het annulare ligament maakt onderdeel uit van het laterale collaterale ligament complex, de ligamenten aan de buitenzijde van de elleboog.

De andere ligamenten die hieronder vallen zijn:

-       Het radiaal collateraal ligament, welke loopt van de buitenste elleboog knobbel (laterale epicondyl) naar het ligamentum annulare.

-       Het lateraal-ulnaire collaterale ligament, dit is de primaire stabilisator van de elleboog.

-       Het accesoire laterale collaterale ligament

 

 

Symptomen posterolaterale rotatoire instabiliteit

 

Deze aandoening aan de elleboog komt niet heel vaak voor. Deze aandoening ontstaat als het ulnaire deel van het radiaal collateraal ligament scheurt.  Dit ligament is verbonden met het annulaire ligament. Meestal is hier een trauma aan voorafgegaan.

De meest voorkomende symptomen zijn het herhaaldelijk klikken of blokkeren van de elleboog, dit is doorgaans pijnlijk. Dit gebeurt vooral wanneer de onderarm naar binnen gedraaid is (supinatie) of bij het strekken (extensie) van de elleboog.

 

 

Onderzoek en diagnose posterolaterale rotatoire instabiliteit

 

Het is lastig om deze diagnose middels lichamelijk onderzoek te stellen. Het beeld is namelijk atypisch. Vaak is er wel sprake van een positieve posterolat apprehensie test / pivot shift test. Er zit speling op de laterale ligamenten en er is dus sprake van varus laxiteit. Daarnaast ervaart de patiënt vaak een gevoel van instabiliteit wanneer de elleboog naar varus (naar buiten bewogen, o-stand) bewogen wordt.

Zonodig kan de mate van instabiliteit bepaald worden onder narcose. Bij posterolaterale rotatoire instabiliteit wordt de arm gesupineerd, er wordt valgus stress uitgeoefend (naar binnen duwen van de elleboog) en axiale druk vanaf de handwortel. Teneerste zullen de radius (spaakbeen) en de ulna (ellepijn) loskomen van de humerus (bovenarm) en wanneer de arm verder dan 40 graden gebowegn wordt zullen deze terug schieten. Vaak is er dan een clunck (harde tik) hoorbaar. Ook kan er door middel van een MRI scan in beeld gebracht worden wat de schade is.

 

 

Behandeling posterolaterale rotatoire instabiliteit

 

De behandeling is afhankelijk van de mate van schade en de soort luxatie. Bij eenvoudig disclocaties, gaat het bijna altijd om een luxatie naar achteren en naar buiten (posterolateraal). Er is dan geen sprake van schade aan het bot. Bij complexe discolaties is er wel schade aan het bot, bijvoorbeeld aan de radius kop.

 

Bij een eenvoudige dislocatie wordt er meestal conservatief behandeld. De behandeling bestaat vooral uit tractie (zachtjes trekken aan het onderarm) tot 45 graden buiging. Ongeveer twee weken gips in 90 graden buiging.

 

Bij ernstige instabiliteit bij een buiging van de elleboog van meer dan 60 graden, zal het aangedane ligament gerepareerd worden. Meestal is dit het ulnaire deel van het radiale collaterale ligament.

 

Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een stuk pees van de triceps op bijvoorbeeld de palmaris longus spier.

Het nieuwe ligament moet op exact de juiste plaats gefixeerd worden.

 

Na de operatie moet de arm in bovenarmgips met de elleboog in een hoek van 90 graden. Daarna moet er 3-6 weken een brace gedragen worden. Deze brace moet de laatste 30 graden van de strekking blokkeren. De mobiliteit moet langzaam vergroot worden om te voorkomen dat de elleboog later helemaal niet meer gestrekt kan worden.  Hierna moet er actief geoefend worden, met name voor de strekking. Als er 12 weken na de operatie een strekbeperking is van meer dan 30 graden is fysiotherapie of manuele therapie raadzaam. Verder zullen er meerdere controle momenten in het ziekenhuis zijn, waarbij foto’s gemaakt worden om te kijken of alles nog op de juiste plek zit.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL