backgroundtop
Logo van deelleboog.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ELLEBOOG / BOVENARM

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

BOVENARM

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

De bovenarm, humerus, is het langste bot uit het menselijk lichaam. De humerus vormt de bovenarm. De humerus is op te delen in drie delen, de proximale humerus (bovenste deel), de humerus schacht en de distale humerus (onderste deel). Het proximale deel heeft een kop (caput humeri). Deze vormt samen het de schouderkom van het schouderblad, het schoudergewricht. Onder de humerus kop ligt het collum anatomicum, de nek. Aan de zijkanten van de humeruskop zijn twee verdikkingen (tuberculum majus en tuberculum minus). Tussen deze verdikkingen loopt een groeve, de sulcus intertubercularis. Deze drie punten vormen aanhechtingen voor pezen. De pees van biceps loopt door de groeve.

De humerus schacht ligt tussen de proximale en distale humerus in. De humerus schacht is bovenaan rond van vorm en wordt naar beneden toe enigszins driehoekig van vorm.

De distale humerus is driehoekig en breed van vorm. Aan beide kanten zit er een uitsteeksel, de mediale en laterale condyl. Ook hier hechten pezen op aan. Qua gewrichtsoppervlak heeft de distale humerus aan de mediale (binnen) zijde een trochlea welke een gericht vorm met de ulna. Aan de laterale (buiten) zijde bevindt zich het capitulum. Het capitulum vormt een gewricht met de radius.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL