backgroundtop
Logo van deelleboog.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ELLEBOOG / BUITENBAND (laterale band)

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

LETSEL BUITENBAND (laterale band)


De meeste beschadigingen aan de buitenband van de elleboog komen door een trauma.

Symptomen letsel buitenband

Pijnlijke klikken, snappen of blokkeren

Onderzoek en diagnose bij letsel buitenband

Lichamelijk onderzoek, specifieke testen, mri-scan

Conservatieve behandeling letsel buitenband

Fysiotherapie, brace

Operatieve behandeling letsel buitenband

Reconstructie van de buitenband. Afhankelijk van het soort letsel wordt de techniek bepaald.

Instabiliteit als gevolg van een beschadigde buitenband (laterale collaterale ligament) komt minder vaak voor dan een instabiliteit door de binnenband. De meeste beschadigingen aan de buitenband van de elleboog komen door een trauma (bijvoorbeeld een val) van de elleboog. Onder andere een elleboogontwrichting (elleboogluxatie) kan een oorzaak zijn voor letsel aan deze band.

 

Symptomen letsel buitenband

De meeste mensen met letsel aan de buitenband geven typische klachten als pijnlijke klikken, snappen of blokkeren van de elleboog aan. De fenomeen treedt vooral op als de onderarm opwaarts gedraaid (supinatie) is en in de laatste graden van de strekking van de elleboog.

 

Onderzoek en diagnose bij letsel buitenband

Het lichamelijk onderzoek is met name gericht op de stabiliteit van de zijwaartse beweging waarbij de onderarm naar binnen beweegt (varusbeweging). Er zijn specifieke testen waarbij de klachten geprovoceerd kunnen worden.

Een mri-scan kan het onderzoek ondersteunen omdat hiermee de weke delenstructuur goed te beoordelen is. Daarnaast kan er een röntgenfoto gemaakt worden om te beoordelen of er wellicht verdere schade in de elleboog aanwezig is.

 

Conservatieve behandeling letsel buitenband

De conservatieve revalidatie na een scheur van de buitenband zal met name bestaan uit fysiotherapie. Onder leiding van de fysiotherapeut kan de beweeglijkheid van de elleboog worden verbeterd en kan er oefentherapie ingesteld worden om de elleboog te leren stabiliseren. Over het algemeen kan men in het dagelijks leven goed  functioneren na de revalidatie van een gescheurde buitenband.

Een brace kan ondersteuning geven met het stabiliseren van de elleboog. De brace kan er hiertoe aan bijdragen dat het activiteitenniveau op een hoger niveau komt en de pijn gereduceerd wordt. Het is aan te raden met een specialist of fysiotherapeut te overleggen over het gebruik van een dergelijke brace.

 

Operatieve behandeling letsel buitenband

Mocht de instabiliteit dusdanig zijn blijven er (secundaire) klachten als gevolg van de scheur van de binnenband bestaan, dan kan er tot operatief ingrijpen worden overgegaan.

De operatieve behandeling bestaat uit een reconstructie van de buitenband. Er bestaan verschillende technieken om de band te reconstrueren. Voor de nieuwe band is het gangbaar gebruik te maken van de tricepspees of van de palmaris longus pees. Het doel van de operatie is om de juiste anatomie te herstellen. Bij deze operatie wordt de spiermassa van de polsstrekkers aan de buitenste botknobbel gesplitst en de band wordt goed vrij gelegd. Vervolgens wordt het pezige deel van de triceps of de palmaris losgemaakt. Met deze peesgreffe wordt de band gereconstrueerd door enkele tunnels in het bot. Hierbij is het belangrijk dat deze goed in positie zijn zodat de spanning op de band in gestrekte of gebogen positie van de elleboog gelijk blijft.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL