backgroundtop
Logo van deelleboog.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ELLEBOOG / ELLEPIJP

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

ELLEPIJP

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anatomie

De ellepijp, Latijnse benaming ulna, is een bot in de onderarm. Dit botstuk is gelegen in de onderarm samen met het spaakbeen (radius) en loopt van de elleboog tot de pols. Aan de kant van de elleboog heeft de ulna een haakvormig uitsteeksel, het olecranon. De ulna vormt samen met de radius en de humerus (bovenarm) het elleboog gewricht. Het elleboog gewricht, articulatio cubiti, bestaat uit drie gewrichten. Het articulatio humeroradialis, hier maakt de ulna geen onderdeel van uit. Het articulatio humero-ulnaris en het articulatio radio-ulnaris proximalis. Door een samenspel van deze drie gewrichten zijn er verschillende bewegingen mogelijk in de elleboog. De bewegingen zijn buigen en strekken (flexie en extensie) en draaibewegingen van de radius om de ulna heen (supinatie en pronatie).

De ulna maakt ook nog onderdeel uit van de pols. Daar vormt de ulna samen met de radius het articulatio  radio-ulnaris distalis. Dit is een draai gewricht, waardoor pronatie en supinatie mogelijk zijn.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL