backgroundtop
Logo van deelleboog.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE ELLEBOOG / KRAAKBEEN SLIJTAGE (ARTROSE)

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

KRAAKBEEN SLIJTAGE (ARTROSE)

 

Wanneer er sprake is van slijtage van het gewrichtskraakbeen, is het het gewrichtsoppervlak ruw in plaats van glad.

Symptomen slijtage elleboog (artrose)

De elleboog kan kraken en er is vaak sprake van stijfheid (met name na rust) en pijn.

Onderzoek en diagnose slijtage elleboog (artrose)

röntgenfoto, ct-scan

Conservatieve behandeling slijtage elleboog (artrose)

fysiotherapie, ontstekingsremmende medicatie

Operatieve behandeling slijtage elleboog (artrose)

schoonmaken d.m.v. kijkoperatie (artroscopie), elleboogprothese

 

 

Het elleboog gewricht bestaat uit drie gewrichten.

  1. Het gewricht tussen de humerus (bovenarm) en de ulna (ellepijp):

het humero-ulnaire gewricht.

  1. Het gewricht tussen de humerus (bovenarm) en de radius (spaakbeen):

het humero-radiale gewricht.

  1. Het gewricht tussen de ulna (ellepijn) en de radius (spaakbeen):

het radio-ulnaire gewricht.

 

Met behulp van deze drie gewrichten kan de arm ongeveer 130 graden gebogen worden (flexie) en weer gestrekt (extensie). Verder kan de onderarm om zijn lengte-as ongeveer 80 graden draaien, zowel naar binnen (pronatie) als naar buiten (supinatie).

 

Alle uiteinden van de drie onderdelen van het ellebooggewricht, de humerus (bovenarm), ulna (ellepijp) en de radius (spaakbeen), zijn bedekt met gewrichtskraakbeen. Gewrichtskraakbeen kan tot 6 mm dik zijn. In de elleboog is deze laag echter wat dunner. Kraakbeen is goed verend weefsel en bevat geen zenuwen en bloedvaten. Dit kraakbeen is glimmend, wit en met name heel glad. Door deze gladheid kunnen de verschillende gewrichtsoppervlakken, zonder elkaar te beschadigen, langs elkaar heen bewegen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat bewegingen gemakkelijker kunnen verlopen en het verwerkt de schokken op het gewricht.

 

 

Symptomen slijtage elleboog (artrose)

 

Wanneer er sprake is van slijtage van het gewrichtskraakbeen, is het het gewrichtsoppervlak ruw in plaats van glad. Bij een vergevorderd stadium kan het gewrichtskraakbeen zelf verdwenen zijn.  Hierdoor komen de botuiteinden, zonder kraakbeen als beschermlaag, tegen elkaar aan. Hierdoor verlopen de bewegingen niet meer soepel. De elleboog kan kraken en er is vaak sprake van stijfheid (met name na rust) en pijn.

De pijnklachten zullen eerst met name tijdens bewegen ontstaan en later ook in rust. De lenigheid van de elleboog verminderd en de functie neemt af. Volledig buigen en strekken is vaak pijnlijk evenals het draaien van de elleboog. Bij ernstige slijtage is er vaak vocht in de elleboog aanwezig. Soms ziet de elleboog er van buiten heel anders uit.

De meest voorkomende oorzaken van deze aandoening zijn reumatoïde artritis en slijtage als gevolg van botbreuken. Soms is er echter geen oorzaak aantoonbaar.

 

Onderzoek en diagnose slijtage elleboog (artrose)

 

Bovenstaande symptomen zullen uitgevraagd en onderzocht worden met behulp van een anamnese (vraaggesprek) en lichamelijk onderzoek. De beweeglijkheid van de elleboog zal getest worden en er zal gekeken worden naar de stabiliteit van het gewricht. Kraken of het op slot schieten van de elleboog kan betekenen dat er losliggende stukjes kraakbeen in het gewricht aanwezig zijn. Deze losse stukjes worden ook wel ‘gewrichtsmuizen’ genoemd.

Vervolgens worden er meestal foto’s gemaakt. Om de foto’s zal bij slijtage van kraakbeen de ruimte tussen de verschillende beenderen kleiner zijn, aangezien er geen of minder kraakbeen aanwezig is. Ook wordt er soms een CT-scan gemaakt om extra botvorming of gewrichtsmuizen beter in kaart te kunnen brengen.

 

 

Conservatieve behandeling slijtage elleboog (artrose)

 

In eerste instantie gaat de voorkeur uit naar een conservatieve behandeling. Het gaat hierbij vooral om bewegingstherapie, vaak onder begeleiding van de fysiotherapeut. Ook kan er ontstekingsremmende medicatie worden voorgeschreven. Ook kan er een cortisonen injectie in het gewricht gegeven worden. Wanneer de klachten niet verminderen, kan er overwogen worden over te gaan op een operatieve behandeling.

 

 

Operatieve behandeling slijtage elleboog (artrose)

 

De operatieve behandeling is afhankelijk van de ernst van de slijtage, de symptomen en de leeftijd van de patiënt. In eerste instantie worden door middel van een kijkoperatie (artroscopie)  de aanwezige gewrichtsmuizen verwijderd. Soms wordt hierbij ook extra bot verwijderd of kan het kapsel worden losgemaakt om de elleboog beter te laten bewegen.  Bij patiënten boven de 65 jaar kan een totale prothese van de elleboog worden geplaatst. Deze leeftijdsgrens wordt gehanteerd omdat een prothese gemiddeld 15 jaar mee gaat. Er kan daarna nog maar eenmaal een revisie operatie gedaan worden.

Als een prothese niet meer mogelijk is kan er ook een resectie-arthroplastiek worden gedaan. Hierbij wordt er een bindweefsellaag in het gewricht gemaakt, wat het ruwe gewrichtsoppervlak bedekt. Bewegen van de elleboog is dan minder pijnlijk.

 

Een totale elleboogprothese bestaat uit een onderarm- en bovenarmdeel. Deze twee scharnieren met elkaar. Om de prothese vast te zetten wordt er meestal gebruik gemaakt van botcement. De bewegingen vinden met een prothese plaats in de prothese en zijn hierdoor niet meer pijnlijk.

Bij de operatie wordt er een incisie gemaakt aan de achterzijde van de elleboog. De spieren en banden worden opzij gelegd, zodat het gewricht zichtbaar wordt. De radiuskop wordt verwijderd en er wordt een opening in de humerus en de ulna gemaakt. De prothese wordt geplaatst. Alle banden en spieren worden weer op de juiste plek gelegd en de wond wordt gehecht.

De eerste zes weken na de operatie moet er een nachtspalk gedragen worden. De patient krijgt pijn medicatie voor de wondpijn. De kenmerkende stekende pijn zal grotendeels direct verdwenen zijn.

Al na 2 dagen mag het drukverband eraf en zal er gestart worden met oefentherapie onder leiding van de fysiotherapeut. Er zal op geleide van pijn bewogen worden, zowel in de buig- als in de strekrichting. Ook zal er rustig aan begonnen worden met het draaien van de onderarm. De patiënt moet direct ook zelf oefeningen doen om de beweeglijkheid te optimaliseren. Na een paar dagen moet het nieuwe gewricht al over een groot traject kunnen bewegen. De patient, mag vanwege het feit dat de prothese vastzit aan de relatief dunnen onderarm beenderen, niet zwaarder dan 2 kg tillen.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL